Yölaulajaretki Karjalaan, Aunuksen Niityille

yolaulajat

Yölaulajaretki Karjalaan, Aunuksen niityille

Ajankohta: Kesäkuun alkupuoli, ennen Juhannusta.                       

Kysy retkeä omalle ryhmällesi!

Ryhmäkoko: 6-8 hlöä

Hinta: Määräytyy ryhmäkoon perusteella.

  • Aunuksen Utjärvellä ja Salmissa kotimajoitus.

  • Retkeilyä Aunuksessa, Salmin ja Rajakonnun pelloilla ja erilaisissa luontokohteissa matkan varrella.

  • Kuten Paksuniemen lehdossa Laatokan Kirjavalahdessa.

  • Sään salliessa yöretki ainakin kahtena yönä.

  • Aikaisemmin vastaavilla retkillä kuultiin huikeasti yölaulajia!

Retkillä kuultuja ja havaittuja lintuja:

  • Kaulushaikara, luhtahuitti, luhtakana, ruisrääkkä, viiriäinen, kehrääjä, satakieli, kenttäkerttunen, viitakerttunen, luhtakerttunen, viitasirkkalintu, pensassirkkalintu, kultasirkku, pikkukultarinta, sinirinta, suopöllö.

Alueen pesimälajistoon kuuluu mm:

  • Niitty- ja arosuohaukka, maa-, meri- ja käärmekotka, mustapyrstökuiri, pikkukuovi ja heinäkurppa. Sekä lukuisa joukko muita tässä mainitsemattomia lajeja.

Aunuksen seutu:

Laatokan Karjala vaihtuu Aunuksen Karjalaksi Salmin seutuvilla. Rajakonnun ja Aunuksen välisellä 50 km matkalla Laatokkaan laskevat mm. Vitele-, Tuuloksa- ja Olonkajoet. Lähellä Aunusta sijaitseva Nurmoila on hieno vaelluslintujen tarkkailupaikka. päätien viereen jäävän Olonkajoen suun ylittää loppukesäisin ja syksyisin tuhansia luoteeseen lentäviä käpytikkoja ja tiaisia.

Alavoisen kylän jälkeen Aunuksen pellot avautuvat koko komeudessaan (n.250km2). Lakeus on Muinais-Laatokan pohjaa, kivetöntä ja hyvää viljelysmaata. Lakeus on tärkeä muuttolintujen levähdysalue ja monen kaakkoisen lajin pesimäalue. Aunuksen kevät huipentuu tundra- ja metsähanhien saapumiseen vapun tienoilla.

Alueen kautta kulkee koilliseen jopa satojatuhansia hanhia ja parhaimmillaan voi             nähdä kymmeniätuhansia lintuja.

Hanhien lisäksi keväällä on havaittu kohtalaista pilkkasiipien ja pikkujoutsenten muuttoa sekä harvinaisuuksina yöhaikara ja idänkäki. Yölaulajia on runsaasti loputtomilla niityillä ja pensaikoissa. Pikkukultarintoja ja sinirintoja pesii kymmeniä, ellei satoja pareja ja ruisrääkkien kokonaismäärä nousee jopa tuhanteen! Syksyinen haukkamuutto kulkee alueen halki tuhansien yksilöiden voimin.

Tiedustelut/varaukset:

info@carelianwildguys.com
ppakarin@saunalahti.fi

Paavo Pakarinen

Perä-Muskontie 453, 82600 Tohmajärvi